Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Renoveringslån

Ska du renovera din bostad? Det är mycket att tänka på innan en renovering och en av sakerna är hur den ska finansieras. Ska man ta ett privatlån, utöka sitt befintliga bolån eller betala med kreditkort eller sparkapital? Vår privatrådgivare Emil Berntsson reder ut frågetecknen och förklarar vilket typ av renoveringslån som är bäst att ta utifrån din ekonomi.

Renoveringslån innebär att du lånar pengar till att renovera din bostad. Det går att göra på flera olika sätt beroende på hur din ekonomi ser ut och hur omfattande renoveringen är.

-        Vid en mindre renovering räcker det kanske att betala med ett kreditkort eller med delar av sitt sparkapital. Vid en större renovering behöver du förmodligen ta lån, antingen ett privatlån eller att du höjer ditt nuvarande bolån, säger Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Olika sätt att låna till renovering

  • Att höja sitt bolån eller ”låna på huset” som det också kallas kan vara fördelaktigt vid en större renovering. Du får låna max 85 % av bostadens värde så för att kunna utöka ditt bolån behöver du ha ett aktuellt värde på bostaden så att du vet hur mycket du kan låna. Du kan få en gratis värdering via någon av våra lokala fastighetsmäklare

  • Ifall du inte kan utöka ditt bolån är ett privatlån ett bra alternativ vid en större renovering. Du kan låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet och du behöver inte komplettera med extra pantbrev när du tar ett privatlån, till skillnad från när du utökar ditt bolån.

  • Är du medlem i facket kan du få ett privatlån till en billigare ränta, ett så kallat medlemslån. Det här kan ibland bli det billigaste alternativet så kolla upp vad det skulle innebära för dig innan du börjar med din renovering.

  • Ska du göra en större tillbyggnad på din bostad kan du ansöka om ett byggnadslån. Du kan använda byggnadslånet för att betala de kostnader som dyker upp under bygg-tiden. När tillbyggnaden är klar, besiktad och försäkrad flyttas lånet över till ditt bolån. 

  • Ifall du ska göra en mindre renovering och kan betala tillbaka inom de närmaste två månaderna kan ett kreditkort vara ett bra alternativ för att finansiera renoveringen. Med våra kreditkort får du till exempel 55 dagars räntefri återbetalning. 

  • Om du vet med dig att du inom några år kommer vilja renovera kan du med fördel börja spara för det redan nu genom att starta ett månadssparande i ett eget sparkonto avsatt för just renovering. Att kunna betala av hela eller delar av renoveringen med sparade pengar kan göra stor skillnad för hur skuldsatt du blir efter renoveringen. Tänk bara på att inte ta av din buffert, barnsparande eller pensionssparande!

Emil Berndtsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Renoveringslån med eller utan säkerhet - fördelar och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med alla typer av finansiering av en renovering. Att höja ditt bolån eller att ansöka om ett byggnadslån, vilket innebär att du lånar pengar med din bostad som säkerhet, gör att du får en lägre ränta men också att amorteringskravet ökar och att du behöver amortera mer. Det kan också innebära att du behöver komplettera bostaden med ett nytt pantbrev. Att ta ett privatlån eller medlemslån utan säkerhet däremot gör att du inte påverkar din nuvarande amortering på bolånet. Du behöver heller inte komplettera med ett extra pantbrev för renoveringen. Privatlån och medlemslån har dock högre ränta än bolån och därför kan lånet bli dyrare.

- Har du utrymme över på ditt bolån, alltså att du kan höja det upp till 85 % av värdet, är det vad vi brukar rekommendera. Om du lånat till max på din bostad och behöver en renovering, till exempel om du behöver renovera i samband med husköpet är ett privatlån eller ett medlemslån bra alternativ, säger Emil Berntsson.

Vid mindre renoveringar kan det vara en fördel att betala med kreditkort. Då kan du snabbt betala utan att behöva vänta på besked om lån. Detta kan vara bra om något oförutsett händer, till exempel om tvättmaskinen går sönder. Du ska dock inte betala för stora summor med ditt kreditkort om du inte kan betala tillbaka det inom de närmaste två månaderna, då är det bättre att ta ett lån.

- Vid mindre renoveringar är det bästa att betala med sparade pengar såklart och har man inte tillräckligt kan man alltid betala delar med sitt sparkapital och resten med ett kreditkort. Se dock till att du har möjlighet att betala tillbaka inom de närmaste två månaderna innan du använder kreditkortet, säger Emil.

Undvik dyra butikslån

En del väljer att finansiera sin renovering med hjälp av olika butikslån. Detta ska du helst undvika. Dels för att det lätt kan bli några stycken och varje lån har en uppläggningsavgift och ofta en hög ränta. Du kan få stora utgifter och få svårt att hålla koll på dem. Har du inte råd att betala med kreditkort eller sparkapital är det bättre att ta ett lån för hela renoveringen.

Har du flera små butikslån rekommenderar vi att samla alla till ett privatlån för att få ner din månadskostnad.

Sollån, energilån och grönt bolån

Om du i samband med din renovering ska investera i lösningar som drar ner på energiförbrukningen i ditt hem kan du ansöka om ett energilån. Det kan till exempel vara om du tilläggsisolerar, byter vitvaror eller skaffar ett nytt uppvärmningssystem. Ska du installera solpaneler kan du ansöka om ett sollån och om din bostad uppfyller kraven för att vara en energieffektiv bostad kan du även vara berättigad till ett grönt bolån.

- Energilån, sollån och gröna bolån har en lägre ränta än vanliga bolån och privatlån. Därför kan det vara bra att kolla upp om din renovering kan uppfylla kraven för något av dessa lån. I så fall kan du spara värdefulla pengar på räntan som du kan lägga på något annat.

Frågor och svar om renoveringslån

Emma Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Höja bolån

Låna minst 100 000 kr och upp till 85 % av din bostads värde för att finansiera din renovering.

Olle Kristoffersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Privatlån

Vill du hellre ta ett privatlån eller medlemslån? Kolla in vilket privatlån som passar dig bäst.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.