Allt ska delas lika vid skilsmässa
Vid skilsmässa delas alla tillgångar och skulder, om de inte är enskild egendom enligt äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Detta inkluderar aktier eller tillgångar i ditt företag. Utan äktenskapsförord kan du behöva ekonomiskt kompensera din före detta partner, exempelvis genom lån eller försäljning av delar av företaget. Oavsett hur lösningen ser ut kostar den pengar, kraft och möda.
Skydda ditt företagsägande genom juridiska avtal
Alternativ för bolaget vid ägares skilsmässa
Om företaget ingår i bodelningen vid en skilsmässa kan du skydda företagsägandet genom att ge den andra parten ensam äganderätt till annan gemensam egendom som motsvarar värdet av företaget, som bostaden eller fritidshuset. Alternativt kan du köpa ut din före detta partner med ett banklån eller låta dem bli delägare genom att ge aktier i bolaget.
Hänsyn till pensioner och arvsplanering
Tjänstepensionen påverkas också vid en skilsmässa om det inte anges specifikt i äktenskapsförordet. Det är därför viktigt att inkludera de pensionssparanden du har vid upprättandet av äktenskapsförord eftersom olika pensionslösningar kan ha olika påverkan under en skilsmässa.
Dessutom kan äktenskapsförord få konsekvenser om du eller din make/maka dör och det är därför viktigt att förstå hur detta påverkar arvsplaneringen.
Säkerställ juridisk giltighet av avtalet
För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara undertecknat av båda parter, daterat och registrerat hos Skatteverket. Det kan upphävas eller ändras när som helst. Det finns ingen fastställd form för ett äktenskapsförord, men det är klokt att stämma av med en jurist för att säkerställa att avtalet ger rätt skydd.