Kassaflödet är företagets in- och utbetalningar och består av tre delar; det operativa kassaflödet, investeringskassaflödet och finansieringskassaflödet. I kassaflödesanalysen analyseras de olika delarna i kassaflödet för att avgöra företagets ekonomiska hälsa. Helst ska man sträva efter ett positivt kassaflöde men ett positivt kassaflöde behöver inte alltid vara positivt likväl som ett negativt kassaflöde inte alltid behöver vara negativt.
Två exempel:
- Om ett företags operativa kassaflöde är positivt men investeringskassaflödet är negativt innebär det att företaget tjänar mycket pengar i verksamheten och sedan investerar mycket i form av köp av tillgångar. Det tyder på en positiv utveckling i företaget även om det totala kassaflödet skulle vara negativt.
- Ett annat exempel är om ett företags investeringskassaflöde är positivt men det operativa kassaflödet är negativt. Det innebär att företaget inte tjänar några pengar på verksamheten men har tjänat pengar i olika investeringar så som aktieutdelningar. Det tyder på en negativ utveckling i företaget även om det totala kassaflödet skulle vara positivt.
Många använder kassaflödesanalysen till mer än bara sin årsredovisning. Den kan till exempel användas som en konkurrensanalys för att jämföra sin kassaflödesanalys med sina konkurrenter. Den ger också en god överblick över hur man kan förbättra sitt företags likviditet, genom att den synliggör punkter där man kan effektivisera processer eller förhandla fram bättre avtal till exempel. Av den anledningen är kassaflödesanalysen ett värdefullt verktyg i ett företags verksamhet.
- Det finns många fördelar med att göra en kassaflödesanalys i sitt företag. Det ger dig möjlighet att förutse och lösa eventuella kassaflödesproblem innan de blir för stora. Det kan ge dig ett bättre beslutsunderlag inför nya investeringar och affärsstrategier och det kan hjälpa dig hitta nya tillväxtmöjligheter, säger Mårten Oxenholt.
Så genomför du en kassaflödesanalys
Det finns två metoder att genomföra en kassaflödesanalys på, direkt och indirekt metod. Den vanligaste är indirekt metod som innebär att du kollar på det redovisade resultatet och justerar poster som inte är kassaflödespåverkade så som avskrivningar och skatt. Du får då fram hur kassaflödet för den löpande verksamheten ser ut innan förändring av rörelsekapital. I den andra metoden, direkt metod, kollar man inte på resultatet utan direkt på företagets in- och utbetalningar. Man får då fram kassaflödet för den löpande verksamheten innan betalda skatter och räntor. Båda metoderna visar samma sak; kassaflödet, men det tas fram på olika sätt.
- Det enklaste är att använda sig av någon typ av mall eller kalkyl när man gör kassaflödesanalysen, kolla med din bankrådgivare eller redovisningsansvarige, säger Mårten Oxenholt.