Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Petter återskapar slåtterängar för den biologiska mångfalden!

Norr om Tanumshede arrenderar Slåtterverket ca 100 hektar mark med goda förutsättningar att restaurera och återskapa blomstrande slåtterängar. Ängar som gör stor miljö- och naturnytta genom att öka den biologiska mångfalden och binda koldioxid från atmosfären. Bakom projektet står vår kund Petter Öhnell. Att ny- och återskapa ängsmark är dock inte den svåra delen. För att kunna göra detta storskaligt och utan att vara beroende av osäkra bidrag och projektpengar krävs kreativitet och att ge sig ut på outforskad mark. Men potentialen är enorm och det ska bli oerhört spännande att följa Slåtterverkets resa! I en intervju med Petter berättar han mer om Slåtterverket och varför ängarna är så viktiga för den biologiska mångfalden och för klimatomställningen.

Hej Petter! Först, vad är en slåtteräng och varför är den viktig?

”Slåtterängen är en människoskapad naturtyp och en viktig del av landskapshistorien. Historiskt har bönderna använt ängarna för att samla mat till djuren. När gräset har slagits för att fylla ladorna innebär det att markerna har utarmats på näring – vilket har skapat en miljö som gynnar många arter av både växter och djur. Faktum är att slåtterängen är en av våra mest artrika naturtyper med upp till 50 olika arter på en enda kvadratmeter mark."

Hur hotade är slåtterängarna?

”För 150 år sedan hade vi ungefär 2,5 miljoner hektar slåtteräng i Sverige. Idag finns bara 8 000 hektar kvar vilket är några få promille. Trots detta fortsätter slåtterängarna att försvinna och många insekter, fjärilar och pollinatörer förlorar sina livsmiljöer. Det är ett stort hot mot den biologiska mångfalden.”

Berätta om Slåtterverket och er affärsidé!

”Att nyskapa och återskapa slåtterängar är relativt kostnadseffektivt. Men det krävs nya initiativ och former för att finansiera den här typen av naturvård. Affärskonceptet för Slåtterverket bygger på att sälja biodiversiteskrediter eller biokrediter. Ungefär som kolkrediter eller utsläppsrätter fast för biologisk mångfald. Företag får allt högre krav på sig att redovisa sin påverkan på biologisk mångfald. Sedan länge kan företag plantera skog för att kompensera för utsläpp. Vi hoppas kunna göra samma sak fast med slåtterängar. Genom att köpa andelar i våra ängar, i ett prenumerationsformat, kan företag därmed redovisa miljönyttan som skapas. Tanken är att även privatpersoner ska kunna bidra genom att köpa en valfri andel i en äng.”

Vad har du för framtidsvisioner?

”Visionen är att skapa så mycket miljönytta som möjligt och slåtterängarna har så många möjligheter. Som exempel vill vi använda gräset, som vi måste slå och ta hand om för att underhålla ängarna, tillsammans med annan biomassa och göra biokol. Genom en process där gräset upphettas utan kontakt med syre skapas biokol som kan användas till många spännande saker, bland annat som jordförbättring i jordbruket. På så sätt kan vi binda kol från atmosfären och våra ängar blir därmed klimatpositiva kolsänkor. Som en restprodukt i processen skapas dessutom värme som kan kopplas till ett fjärrvärmeverk och ge både en inkomst och ytterligare en miljönytta.”

Petter Öhnell, Slåtterverket
Petter Öhnell, Slåtterverket