Hej på er! Hur kom ni på idén att arrangera julmarknad?
”Idén kom förra året när en person frågade om julmarknader i gruppen På Gång I Hällevadsholm. Eftersom det inte var någon julmarknad i Hällevadsholm tänkte jag att vi kanske skulle ha en här på Gregeröd och frågade i gruppen om det fanns intresse. Eftersom det fick så bra respons bestämde jag mig för att kolla med Munkedals kommun och söka tillstånd hos polisen. Marcus har helt enkelt fått gilla läget”, skrattar Christine.
Berätta om julmarknaden?
”Det blir en liten familjär marknad! Förutom marknadsdelen där man kan köpa lokalproducerad mat och hantverk kommer så klart tomten, förhoppningsvis med häst och släde, för att träffa alla barnen. Vi kommer också att ha en glögglucka, försäljning av fika och ett lotteri där alla intäkter går till organisationen Min Stora Dag. Våra värmlandsfår och Walliska svartnosfår kommer att vara med på marknaden och vill gärna bli kliade och klappade. Vi hoppas också på levande julmusik och det kommer att pyntas med kärvar och annat som hör julmarknader till”, fortsätter Christine och Marcus.
Vilka utställare kommer?
”Vi har ett 20 tal utställare, från trakten, som kommer att sälja allt från smycken till parmesanost. Det är ganska traditionellt tema med fokus på hantverk och delikatesser. För att ta några exempel har vi en guldsmed som säljer sina smycken, det blir stickat och virkat, sill, glögg, must och vi kommer så klart att sälja både honung och fällar från Gregeröds Gårdsprodukter. Vill man bli fin i håret inför jul kommer det dessutom en tjej som är jätteduktig på att fläta. Tanken är inte att vi ska tjäna några pengar på att ha marknaden här. Istället för att ta betalt för platsen får utställarna swisha en valfri summa till Kustorp Katthem som hjälper hemlösa katter att hitta nya hem”, förklarar Marcus och Christine.
Berätta lite om Gregeröds gård?
”Gården är Marcus släktgård där vi är tredje generationen. 2015 skaffade vi både barn, får och bin och har sedan dess haft biodling. För ett par månader sedan fick vi upp en liten bi-stro med ”swish and grab”. En mini-gårdsbutik med självbetjäning kan man nog säga. Jag gör också, bland annat, tovade fällar av fårens ull. De ser ut som en vanlig fäll men har en tovad baksida istället för skinn. Då får fåren gå kvar i hagen och kan producera fler fällar”, förklarar Christine.
Varför väljer ni att vara kunder i Sparbanken Tanum?
”För att vi har en riktigt bra rådgivare i Anna Ahlbom! Sparbanken är också en lokal bank vilket jag gillar. Dessutom är det en rolig bank, det är kul att följa Sparbanken Tanum i sociala medier”, säger Christine med ett leende.