Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Lokalproducerad cider, must och applebrandy från Ciderlabbet!

Kenneth Kauppi har bott i Bottna, på hel- eller deltid, i nästan fyra decennier och vi på Sparbanken Tanum har haft glädjen att ha honom som kund lika länge. För drygt tio år sedan var Kenneth och hans fru Katarina på ciderprovning och tanken på att odla cideräpplen för egen produktion av hantverkscider väcktes.

”Jag frågade Katarina om vi inte skulle testa att odla egna cideräppleträd. Hon svarade: "Om du gör Calvados är jag med på det". För elva år sedan satte vi våra första cideräppleträd och idag har vi 230 träd fördelat på femton olika sorter, både svenska och engelska. Katarina vill gärna framhålla att detta mest är mitt projekt, men hon är väldigt kunnig inom trädgård och jätteduktig på smaker så hon har stor del i detta”, säger Kenneth och räcker fram ett glas med en nästan roströd dryck.

Under vajande syrener bjuder Kenneth på äpplemust från fjolårets skörd av det engelska cideräpplet ”Foxwhelp”. Trots att det är ett så kallat "bittersharp" äpple framtaget för ciderproduktion, har det visat sig att sorten är mycket god att göra must på. Lite otippat eftersom Foxwhelp, liksom de flesta engelska cideräpplena, inte är god att äta som den är.

Precis som namnet antyder prövar Kenneth och familjen sig fram på Ciderlabbet. Det provas och experimenteras för att hitta goda smaker och kombinationer. Ett arbete som verkligen gav utdelning under Svenska mästerskapen i hantverkscider som arrangerades av Spritmuseum och Svenska Ciderfrämjandet i höstas.

Förutom must och cider tillverkas också apple brandy (Calvados) på gården och lagras på fat. Det största fokuset ligger dock på hantverkscider som skiljer sig markant från ”vanlig” cider. För att få kallas cider behöver drycken bara innehålla 15 % äpple. Hantverkscider däremot görs på 100 % äpple!

”Att göra cider är en gammal tradition som levt kvar i framför allt England, Frankrike och Spanien. När vi gör hantverkscider krossar vi äpplena till ett grovt mos som sedan pressas för att få ut all saft. Sedan tar vi bort jästen som finns naturligt och tillsätter en annan jäst som ger en kontrollerad jäsning. Efter en månad tappar vi om på nya kärl för att få bort bottensatsen. Nästan ett år senare, framåt sensommaren, är cidern klar. Vi har dock märkt att den blir ännu godare om den får stå på flaska i ytterligare ett år”, förklarar Kenneth och visar runt i det specialbyggda utrymmet där tillverkningen sker.

Att odla och förädla äpplen till olika sorters dryck är inte gjort i en handvändning. Trots att det har gått mer än tio år sedan resan började är Ciderlabbet fortfarande i ett tidigt skede. Först nästa år planeras försäljning av cidern och vi får återkomma till var, hur och när det går att köpa Ciderlabbets lokalt producerade hantverkscider.

Äpplemusten däremot har funnits på Widengårdens Gårdsbutik i Kville och på Utgårds under vintern. Den som är nyfiken på att smaka får dock vänta till hösten och årets skörd. Vi vågar lova att det är en anledning att se fram emot hösten.

Kenneth Kauppi på Ciderlabbet står framför en ladugård i Bottna
Kenneth Kauppi på Ciderlabbet