Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Mellan skruvdragare och ekologisk glass

”Vänta du bara, när höststormen drar in över Bohuslän så är du snart tillbaka i Stockholms innerstad!” kraxade välmenande vänner. Mmm… nu har det gått 44 år sedan flyttlasset lämnade huvudstaden och jag har fortfarande inga planer på att flytta tillbaka.

Nej faktum är, att jag har haft förmånen att driva upp två företag, tre ungar och ett bonusbarn i en fantastisk miljö. Det hade klart inte funkat i Stockholm eller i någon annan större stad heller, för den delen.

Den första morgonen i Hamburgsund, en varm sommardag strax före midsommarhelgen, öppnade jag dörren till grannskapet dit vi kommit och andades in saltvattenbrisen. Utanför skrek måsarna, korna betade i hagen nedanför huset och den lilla lekparken som var fylld av jämnåriga ungar, låg strax bredvid. Jag var övertygad om att jag hamnat i himmelen.

Allt kändes så enkelt i jämförelse med Stockholm. Äldste sonen Johan skulle börja skolan på hösten och dottern Maria på lekskolan. På den tiden var det en nästan bilfri väg till både skola och förskola. Det dröjde inte länge förrän kompisarna i området, kunde göra sällskap och promenera dit själva. Minstingen Erik som var tre månader fick vara med mamma bland verktyg, kontorsutrustningar och telexapparater. Bonusbarnet Oscar fick snabbt lekkompisar i grannstugorna.

Pipersglace

Det var inte mycket som jag lämnade efter mig i Stockholm. Mina föräldrar fanns inte längre i det här jordelivet och mina levande släktingar var och är utspridda i både Sverige och Italien.

Det som fick stanna kvar tills vidare var Pipersglace. Under några år arrenderade jag ut min farfars gamla företag som gjorde riktig italiensk glass. Han kom till Sverige i början av 1900-talet och introducerade njutningen av att äta glass. På den tiden var glass en delikatess som avnjöts i små snapsglas eller i glassbomber i hemmen, vid högtidliga tillfällen.

Svartvit bild av en glassförsäljare förr i tiden

Scanrotor AB

Men som sagt, har man flyttat till ett paradis på jorden så är ingenting omöjligt. Varför driva ett företag när man kan driva två.

Anders, min man och jag startade 1977 ett företag, Scanrotor AB, som tillverkade system för att bygga bilar. Våra största kunder var givetvis Volvo och Saab och deras underleverantörer. Det var från början handhållna verktyg, men blev så småningom avancerade datasystem som styrde hela tillverkningslinjen eller arbetsstationen. Vi hade egentligen inget startkapital så vi levde så att säga ”ur mun till hand”. De pengar som kom in av försäljning av glass gick åt till att bygga upp vårt teknikföretag.

Scanrotor fick följa med det första flyttlasset till Hamburgsund och även om flera av våra kunder låg på Västkusten innebar åren fram till 2006, då Atlas Copco köpte upp vår koncern, mycket resande, framförallt i Europa och USA. Vid den tidpunkten hade företaget vuxit med dotterbolag i Belgien, Turkiet och Rumänien.

Mer Pipersglace – först med ekologisk KRAV-godkänd glass

1990 längtade jag tillbaka till glassbyttorna. Nu var det Pipersglace tur att flytta till Hamburgsund. Är man uppväxt med doften av vanilj, choklad och nypressad citron är det svårt att inte få återfall till den miljön. Under åren som följde fick både McDonalds i Sverige, Danmark och Finland och våra livsmedelskedjor ett visst begär av italiensk/svensk ekologisk KRAV-godkänd gourmetglass. Under några år gjorde vi även Änglamarksglass speciellt för Coop.

Två personer jobber med en bil
Reklambild över ingredienserna i glass

I den lilla fabriken i Hamburgsund inreddes också ett litet café som ligger kvar där än i dag. Som företagare i en storstad gäller det att ha tålamod. Man möter sällan samma person två gånger vare sig det gäller vid bankärenden, i kommunen eller i övrig offentlig verksamhet. Väntetiden på svar kan bli väldigt lång och många gånger känner man sig som en papegoja som upprepar samma sak gång på gång.

Så var och är det inte att vara företagare i Tanum. Kommunen är rädd om sina företag och kommunikationen är positiv och ömsesidig. Det som har varit svårt och som många företag fortfarande kämpar med, är att hitta rätt och kompetent personal. Men å andra sidan så får man en personal som är arbetsam och lojal.

Jag har haft glädjen att få sitta i styrelsen för Sparbanken Tanum och StyrelseAkademien Väst, och under några år som ordförande i Företagarna Tanum, Scen på Bônn och Tanums Rotaryförening. Idag har jag bara kvar mitt ordförandeskap i Neuro Förbundet Norra Bohuslän. Nu är det dags för den nya generationen att ta vid, med nya friska idéer.

Idag njuter vi av att som pensionärer få bo mitt i ett fantastiskt vackert landskap med havet i väster och vildmarken i öster och vovven dr. Watson vid våra fötter.

En brun hund som ligger på ett golv och vilar

Hamburgsund 2022-09-14

Maggie Ciprian-Olevik