Sommar och turism hör till i vår vackra kommun. Högt tryck på besökarantal och på företag som erbjuder allt från mat till upplevelser längs med kusten. Trycket är stort under en mycket kort tid. I huvudsak koncentrerat till våra kustsamhällen. Men, tänk om vi kunde visa vad hela kommunen har, på ett enkelt sätt? Det är inte lätt att hitta alla dessa, oftast små företag, i en mängd olika branscher. Tänk om vi kunde bidra till att vi alla enklare kunde hitta det vi söker. Dessutom måste ju vi alla tänka hållbart idag. Att handla närproducerat, ekologiskt, att återbruka och att uppmuntra handel inom närområdet. Det var så vi ville börja Hållbara besöksmål Tanum, men hur hittar vi dem?
Hur tänkte vi då? Några personer började prata om detta under pandemin. Tänk om vi kunde söka medel för att skapa en digital och en fysisk karta? Tänk om vi skulle bilda en förening för att lyfta de företag som både vill synas på kartan och som vill berätta om sitt hållbarhetstänk.
Sagt och gjort. Under första delen av 2022 växte idén sig starkare. Föreningen skapades under mars månad. Det ansöktes om medel via Leader Bohuskust och gränsbygd, under våren. Vårt projekt "Make it Local" fick gehör hos kommunen som ville bidra med en delfinansiering. Föreningen fick beslut om beviljat projekt vid månadsskiftet maj/juni. Nu hade vi högsommaren framför oss med fortsatt tryck och alla var fullt upptagna med både verksamheter och planering av projektet. Frågor från besökare och fastboende har genom åren skapat ett behov och ett tomrum som vi nu hoppas att detta projekt skall kunna bidra till att fylla.
MAKE IT LOCAL
I korta drag så består vårt projekt av flera delar. Hållbarhet skall genomsyra alla delar.
- PARKEN. Ett nav mitt i kommunen ingår i projektet. Det är den nya fina Parken i Tanumshede som vi under projekttiden skall och kan använda till olika event och marknader. Som ett levande marknadstorg med året runt verksamhet, med utställare från och utanför Tanum.
- Speed dating – Matchmaking-event mellan företag för att upptäcka varandra i syfte att skapa nya samarbeten/produkter/besöksmål.
- Gårdssafari; en organiserad gårdsbutiksrunda hos medverkande företag.
- Att bygga varumärket Make it Local genom Sociala medier som Facebook och Instagram.
Under Hösten anställdes en projektledare. Det blev snabba ryck att aktivera Parken i Tanumshede samt att hitta kommunens hållbara företag som önskade att delta i projektet.
Först ut i Parken anordnade vi VALUPPTAKT den 27 augusti, där kommunens partier bjöds in för att möta folkets frågor inför valet. Vi bjöd även in hållbara producenter och säljare till den nya parkens första marknad. Musik och skratt hördes i hela centrum och vi förstod att detta var något som hade saknats av flera.
Därefter fortsatte vi med HALLOWEEN I PARKEN den 29 oktober, ett samarbete med Ica Hedemyrs och HALLOWEENLOPPET.se. Ett motionslopp för hela familjen, där vi under loppen skapade Halloween-kreationer av lokalt producerande pumpor. Klockaregårdens vackra hästar gav flera av besökarna en upplevelse när halloweenekipagen tågade in med häst och vagn som leddes av en svart ståtlig skeletthäst. Grebbestads Folkhögskola bjöd på hållbara produkter från hav och land. En mustig och värmande pumpasoppa, tångbröd, tångprodukter och sjögurkor m.m fanns på menyn! Byn levde upp och dans kombinerat med uppvärmning bjöds av ett sprudlande Nordic Wellness-team i Tanum.
Den 26 november anordnade vi en JULMARKNAD med en välbesökt AUKTION i Parken! Julmusik från scenen, grillat och hamburgare erbjöds runt om. Tunnbröd från Hembygdsföreningen, KRAV-grönsaker från Dingle, lammkött från Tanum fanns bland utställarna. Detta blandat med braständare från Återbruket, hemstickat av återvunnet garn, keramik, grantomtar m.m. Inte nog med detta, auktionen bestod av en mängd skänkta varor från företag i kommunen. Hela behållningen gick direkt till Tanums Pastorats insamling "Handla för Andra till jul". Det blev över 20 000 kr på drygt en timma! Pengarna används alltså för mat och julklappsinköp till behövande inom kommunen. Stor tacksamhet till alla som skänkte varor och till de som generöst bjöd på allt från falukorv, toalettpapper och presentkort till julkorgar, täcken, godis m.m!
För att skapa gemenskap i det hållbara anordnade vi även en Bakluckeloppis. Tredje söndagen varje månad, det är något ni skall lägga på minnet! Den 23e oktober gjorde vi vår första Bakluckeloppis vid parkeringen till ICA Hedemyrs. Vilken succé det blev! Den blev så lyckad att vi bestämde oss för att fortsätta varje månad. Spara eller tjäna en slant, tänk hållbart, återbruka tillsammans!
Föreningen Hållbara besöksmål Tanum hoppas vi kan glädjas av flera och skapa en plattform där det skall bli enkelt att hitta kommunens hållbara engagemang!
Alinde Foss
2022-12-14