Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Grönemads återställning av sin vadbock
På loggan för Grönemads Samhällsförening finns fyra ”va’boar” (vadbodar) och en vadbock på Skärbågeskäret i Grönemad. Men länge har bara bodarna funnits där, medan vadbocken försvann i början på 1960-talet. Senaste bilden på den är från 1963. Men fästena i berget finns kvar och visar storleken. Tack vare ett ingånget sponsoravtal mellan Sparbanken Tanum och vår Samhällsförening samt egna insatser har vi nu kunnat återuppbygga vadbocken och ge skäret tillbaka sitt tidigare utseende. Ett gäng skickliga grönemadsbor gjorde det möjligt i maj 2023.
Framför vadbodarna finns en slät berghäll, där man kunde gre (reda ut, rengöra) de använda fisknäten på. Näten, snörpvadarna och landvadarna, som förr bestod av naturmaterial, måste därefter torkas väl, upphängda på vadbockar, innan de förvarades råttfritt i vadbodarna.
Vadbodar är en specifik företeelse för just norra Bohuslän, finns bara i Tanums skärgård. Söder om Hamburgsund saknas de. Bodarna uppfördes sannolikt i samband med den senaste stora sillperioden i slutet av 1800-talet. En av bodarna på Skärbågeskäret har ”1905 3/3 FREJA” skrivet i takåsen. Det var medlemmar i vadlagen som byggde och arvingar till dem som idag äger andelar, t.ex. 1/16 av en bod.
År 2000 reparerades de fyra bodarna på uppdrag av Bohusläns Museum. Dåvarande byggnadsantikvarie hade just Skärbågeskärets vadbodar som favorit. Tre av bodarna behöver snart tillsyn igen, alla kanske borde byggnadsminnesförklaras liksom vadbocken? De är kultur-minnen som vittnar om den fiskeepok som präglade Grönemad efter förra sekelskiftet.
Grönemads samhällsförening
2024-02-13