En sparbank knackade på mina minnesluckor och jag öppnade försiktigt på glänt. Att skriva om några händelser från nyfödd till senior kan kanske ge lite perspektiv på tillvaron.
Livet började dramatiskt med en oförberedd resa från Uddevalla BB mot Smögen 1943 då jag blev förväxlad med en fiskarflicka. Det uppmärksammades i Gravarne innan färjan lämnade kajen och jag fick återvända med hennes förskräckta mormor till Uddevalla. När sekretessen hävts efter 70 år kunde flickan bekräfta händelsen i ett brev från Göteborg. Livet hade säkert blivit bra även som fiskare men nu blev jag bonde med annan dialekt, mest tack vare att vi hade olika kön och att misstaget därmed upptäcktes.
Skulle då livet bli den lekstuga som kan befaras där yngste sonen i en syskonskara på fyra kan betraktas som skrabekaga som vi säger i Bohuslän. Att ta över gården som sjunde generationen sedan 1724 var inte självklart .
- Bli bankman, sa mor, de står ofta för utbildningen.
- Bli vad som hest men inte bonde, sa de äldre bönderna i bygden i slutet av 1960-talet då politikernas rop på effektivisering av jordbruket ekade mellan de bohuslänska bergen. Som sjuåring tog jag mina läckande fröpåsar i en dragkärra och flyttade med mina föräldrar 500 m västerut till Hjälpesten Västergård i Kville – bonde ville jag bli!
En skolgång med mycket varierat resultat väntade. Jag lämnade hembygden några år och blandade studier med praktiskt arbete, först i feodal sörmländsk miljö, som författaren Sven Delblac så bra skildrat i boken Hedebyborna. Tre kronor i timman var lönen på Tullgarns Kungsgård men jag fick då stå för maten och okunskapen själv. Men även erfarenhet av självbelåtenhet och godmodig skånsk bondetradition ingick i utbildningen. Omväxlande arbetsuppgifter hos olika arbetsgivare i Västergötland var lärorikt på många sätt. I en tid när miljörörelsen tog fart efter Rachel Carsons debattbok ”Tyst vår” arbetade jag på Statens Växtskyddsanstalt i Skara som assistent med forskning och rådgivning om jordbrukets bekämpningsmedel. I den vevan förbjöds DDT i Sverige. Jag kunde även knyta nyttiga kontakter inom forskarvärlden.
På I17 i Uddevalla lärde man sig hur man inte skall bemöta människor. Däremot att man som militärkock vågade närma sig köket senare i livet var positivt.