Belåningsgrad BRF
Det är bra att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi innan du köper en bostadsrätt. Läs mer om vad en förenings belåningsgrad kan innebära för dig när du köper bostadsrätt.
Ska du sälja din bostad eller bara är nyfiken på vad den kan vara värd? Då är det dags att göra en värdering av bostaden. I den här artikeln har vi intervjuat Daniel Axelsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Tanum/Strömstad om vad man ska tänka på innan man gör en bostadsvärdering.
Det finns flera fördelar med att göra en värdering av sin bostad, inte bara när du planerar att sälja den. Genom att värdera din bostad får du en förståelse över vad den kan vara värd på den aktuella bostadsmarknaden och därmed också en bättre överblick över din egen privatekonomi. Har din bostad ökat mycket i värde kan en ny värdering innebära att du sänker din belåningsgrad och därmed också din amortering. Det kan också innebära att det finns utrymme över att höja ditt bolån, till exempel om du ska göra en renovering.
- En värdering är giltig i 5 år så genom att göra en värdering vart femte år håller du dig hela tiden uppdaterad kring värdet på ditt hus och eventuella justeringar i din ekonomi, säger Daniel Axelsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Tanum/Strömstad.
- När vi gör en värdering kollar vi först och främst hur den aktuella marknaden ser ut i området samt vad huset eller lägenheten har för läge. Sedan kollar vi på bostaden och dess skick och här har man som bostadsägare möjlighet att påverka värdet genom att göra en homestyling eller kanske en mindre renovering för att förbättra intrycket av bostaden, säger Daniel Axelsson.
- När vi värderar hus och villor kollar vi i större utsträckning på saker som påverkar husets driftkostnader, till exempel vilket värmesystem som används och hur fasadens och takets skick är, säger Daniel.
Andra saker som påverkar värdet på ett hus eller villa är exempelvis tomtens storlek och potential samt hur stor insyn det är. Även husets storlek och planlösning spelar roll, däremot brukar mindre renoveringar inte påverka värdet speciellt mycket då husspekulanter oftast vill sätta sin egen prägel på det hus de köper.
- När vi värderar lägenheter och bostadsrätter kollar vi mer på lägenhetens planlösning och ytor, till skillnad från vid husvärderingar. Här är också bostadsrättsföreningens månadsavgift och ekonomiska situation av betydelse, säger Daniel.
Annat som påverkar en lägenhet eller bostadsrätts marknadsvärde är bland annat vart den är placerad. Högt upp i huset brukar värderas högre så länge det finns hiss exempelvis. Finns inte hiss påverkar det värdet negativt. Även balkong eller uteplats höjer värdet.
Kostnaden för en värdering är olika beroende på vad för värdering du ska göra. En muntlig eller så kallad fri värdering är oftast gratis och innebär att du får ett värde på bostaden muntligen. Det passar bra om du planerar att sälja din bostad eller bara vill veta vad värdet är av ren nyfikenhet. Vill du ha en skriftlig värdering för att kunna ta med till banken om du till exempel vill höja, lägga om eller omförhandla ditt bolån brukar mäklaren ofta ta en liten kostnad för det.
- Det man ska tänka på är att värderingen är en indikation på slutpriset och inte en garanti. Ska du sälja din bostad kan slutpriset både bli högre och lägre än värderingen, avslutar Daniel Axelsson.