Våra tjänster

Uppskovsränta

Uppskovsräntan har varit på tapeten länge på grund av beslutet om att den ska slopas från och med inkomståret 2021. Men vad är egentligen uppskov och uppskovsränta? Och vad innebär de nya reglerna för dig som bostadsägare? Vår privatrådgivare Katarina Henriksson reder ut alla frågetecken.

Vad är uppskov?

Säljer man en bostad med vinst måste man betala vinstskatt, cirka 22 procent av vinstbeloppet. Om du till exempel säljer en bostad med vinst på 1 miljon kronor måste du betala 220 000 kronor i vinstskatt. För den som köper en ny bostad efter försäljningen kan vinstskatten bli svår att betala och det är ofta pengar som behövs för köpet av den nya bostaden. På grund av detta kan man ansöka om uppskov. Det innebär helt enkelt att man skjuter upp betalningen av vinstskatten tills dess att man säljer sin nya bostad.

-        Genom att ansöka om uppskov kan man säga att du lånar pengar av staten som du sedan måste betala tillbaka när du säljer din nya bostad. Det kan vara fördelaktigt när du ska köpa en ny bostad och behöver pengar till kontantinsatsen eller för att få ner ränteutgiften på den nya bostaden, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Vad krävs för att få uppskov?

För att få beviljat uppskov krävs att:

  • Din vinst är mindre än 3 miljoner kronor som är taket för uppskovet. Har du gjort en större vinst kan du inte begära uppskov.
  • Uppskovsbeloppet är minst 50 000kr per ägare av bostaden.
  • Du säljer en bostad inom Sverige eller EES-området.
  • Att privatbostaden du säljer varit din permanentbostad i minst ett år alternativt varit din permanentbostad i tre år under de senaste fem åren.
  • Du köper en ny bostad i Sverige eller övriga EES-området året innan eller året efter försäljningen av din gamla bostad.
  • Du flyttar in i den nya bostaden senast 2 maj andra året efter försäljningsåret. 

På skatteverkets hemsida kan du läsa mer om kraven för att få uppskov.

Hur länge gäller uppskovet?

Uppskovet gäller fram tills dess att du säljer din nya bostad, då måste du betala vinstskatten. Du kan dock betala hela eller delar av skatten innan du säljer din nya bostad.

Vad är uppskovsränta?

För att få lov att få uppskov har staten tidigare tagit ut en ränta på cirka 0,5 procent av den uppskjutna vinstens storlek, så kallad uppskovsränta. Har man begärt uppskov har man därför betalat uppskovsränta varje år, en kostnad som lagts på den årliga deklarationen. Nu har dock staten tagit beslut om att uppskovsräntan ska slopas från och med inkomståret 2021. Detta i syfte att skapa mer rörlighet på bostadsmarknaden och att det ska bli lättare för privatpersoner att göra bostadsaffärer. 

Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Slopad uppskovsränta – Så fungerar det

Från och med deklarationen du lämnar in 2022 för inkomståret 2021, kommer du som tidigare ansökt om uppskov slippa att betala uppskovsränta.

- Du kommer alltså få loss ett antal tusenlappar varje år från och med nu som du inte haft tidigare. Se till att göra något bra med dem, som att sätta in dem på ett ISK-konto varje år och låt dem växa. Det kan i slutändan bli rätt mycket som du kan göra något kul med, och eftersom det är pengar du inte haft tidigare är det ingen större förlust att spara dem, säger Katarina Henriksson.

Söka uppskov retroaktivt

För dig som sålt en bostad med vinst de senaste sex åren men inte begärt uppskov kan i efterhand göra detta genom att begära omprövning i Skatteverkets nya e-tjänst. Du som får uppskov kommer då att få tillbaka hela eller delar av din inbetalda vinstskatt och skjuter istället upp inbetalningen. Du behöver även betala uppskovsränta för varje år fram till 2021.

- Man kan säga att du nu, till skillnad från tidigare, tar ett räntefritt lån av staten och det är ett sätt att få loss pengar om du behöver det. Men tänk på att vinstskatten i slutändan måste betalas, senast när du säljer din nuvarande bostad, säger Katarina Henriksson. 

Kenth Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Bolån

Vi hjälper dig finansiera ditt boende. Ansök om ett kostnadsfritt lånelöfte och få svar på 10 minuter.

Johan Rosengren, privatmarknadschef på Sparbanken Tanum

Ränteavdrag bolån

Visste du att du kan göra avdrag på skatten för dina räntekostnader under föregående år? Läs mer om ränteavdraget här.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.