Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Skatt på pension

Som pensionär får du betala skatt på din pension precis som du får göra på din lön när du arbetar. I den här artikeln förklarar vi hur ditt skatteavdrag förändras när du börjar ta ut pension och hur du undviker att få kvarskatt.

Så fungerar skatt på pension

Som pensionär får du pension från flera olika håll och det är ditt eget ansvar att se till att det dras rätt skatt. Därför kan det vara bra att sätta sig in i sin pension så att du inte betalar för lite skatt. Vad du ska betala i skatt är individuellt men rent generellt fungerar det såhär:

  • Allmän pension. Den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i, precis så som det fungerar med lön.
  • Tjänstepension. De flesta pensionsbolag drar automatiskt av 30% i skatteavdrag vid utbetalning. Har du utbetalningar från flera bolag kan det därför bli att du betalar för lite skatt.
  • Eget pensionssparande. Om du sparat till din pension i en kapitalförsäkring eller ett ISK har du redan skattat på pengarna när du tar ut dem. Du är därför inte skyldig att betala skatt på det egna pensionssparandet när du tar ut det. 

Din ålder spelar roll

Även din ålder spelar roll i hur mycket skatt du ska betala som pensionär. Du får lägre skatt på din pension efter att du fyllt 67 år (från år 2023). Det betyder att du får ut mindre pension om du går i pension tidigare eftersom skatten då kommer vara högre. Även om du fortsätter jobba efter 67 får du betala mindre i skatt eftersom även inkomstskatten sänks för personer som är 67 år eller äldre (från år 2023). Det kan därför vara fördelaktigt att fortsätta jobba efter 67 då du betalar mindre skatt samtidigt som du tjänar in mer pensionsrätt ju längre du jobbar. 

Jobba och ta ut pension samtidigt? Så fungerar det

Vissa fortsätter jobba som vanligt efter pensionsåldern är nådd och vissa går helt i pension. Många väljer dock att fasa ut arbetslivet genom att jobba lite mindre och samtidigt ta ut pension. Hur fungerar det med skatten?

  • För den allmänna pensionen spelar det ingen roll, du kan ta ut full pension och jobba på som vanligt. Hamnar du på över 46 000 kr i inkomst i månaden behöver du dock betala mer i skatt då du får statlig skatt på de sista tusenlapparna. Du fortsätter tjäna in pensionsrätter på den delen av din inkomst som utgörs av ditt arbete men inte på den delen av din inkomst som utgörs av den allmänna pensionen. Skulle du bli arbetslös under tiden har du inte rätt till a-kassa då den allmänna pensionen räknas som tillräcklig inkomst.
  • För tjänstepensionen gäller lite olika regler beroende på avtal så här är det bäst att ta kontakt med din arbetsgivare eller facket om vad som gäller. En del tjänstepension går inte att ta ut om du fortsätter att jobba och har du väl börjat ta ut din tjänstepension kan du inte ändra eller stoppa uttaget. Ta därför reda på vad reglerna är för just dina tjänstepensionsbolag innan du bestämmer dig för om du ska ta ut tjänstepensionen samtidigt som du jobbar.
  • Ditt eget pensionssparande har ingen koppling till arbetslivet så här kan du ta ut pengarna som du vill. Precis som med den allmänna pensionen kan du dock få betala statlig skatt om din sammanlagda inkomst från lön och ditt eget pensionssparande överstiger 46 000 kr i månaden. 

På hur många år bör jag ta ut tjänstepensionen?

Många funderar på hur de ska ta ut sin tjänstepension för att det ska bli som mest ekonomiskt. Vissa tjänstepensionsbolag betalar automatiskt ut din tjänstepension när du blir pensionär och i vissa bolag får du själv välja när och under hur lång tid tjänstepensionen ska betalas ut. Vissa väljer att ta ut hela tjänstepensionen under ett mindre antal år som 5 eller 10 år för att under resterande pensionsår leva på den allmänna pensionen och eget sparande. Andra väljer ett livslångt uttag av tjänstepensionen. Eftersom du ofta har tjänstepension i flera olika bolag kan du också välja att ta ut en del på en tidsbegränsad period och en annan del på livstid. Att ta ut tjänstepensionen på livstid innebär att du får en jämnare inkomst under dina levnadsår. Den summa som "blir över" när du går bort kan du testamentera till dina arvingar. Att ta ut tjänstepensionen under ett begränsat antal år innebär att du får en högre pension under de första åren och att du abrubt kan få en betydligt mindre inkomst när tjänstepensionen har betalats ut. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du tänker över ditt val noggrant. När du väl valt att ta ut tjänstepensionen kan du inte ändra ditt val.

Så slipper du kvarskatt

Ibland dras för lite skatt av för pensionärer. Detta gäller främst under första året om man går i pension i mitten av året och därför blivit beskattad som löntagare under första delen av året och som pensionär under den andra delen av året. Eller om man fortsätter jobba samtidigt som man tar ut pension. Men det kan även hända under resterande pensionsår om man exempelvis har många pensionsutbelatare. Eftersom det är individens egna ansvar att se till att rätt skattebelopp betalas in kan det vara bra att hålla lite koll på sina inkomster, så rätt skatt betalas in. Om du tror att du kommer betala in för lite skatt och vill undvika restskatt kan du antingen be den största pensions- eller löneutbetalaren att dra av mer skatt på dina utbetalningar eller så kan du begära jämkning av Skatteverket.

A pyramid of the distribution og your pension

minPension.se

Få en samlad bild av din pension på minPension.se. En tjänst som samlar din pension från staten, pensionsbolagen och ditt eget sparande.

Leende man står och lutar sig mot sin häst på en äng

Pension

Flytta din avtalspension, ta reda på mer om pensionsuttag eller lär dig mer om pensionens tre delar på våra pensionssidor.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.