Löneväxling innebär att du som anställd avstår en del av lönen i dag, för att i stället få ut den som pension senare. Arbetsgivaren gör ett avdrag från din bruttolön, det vill säga från din lön innan skatt, och sätter i stället av motsvarande belopp till en tjänstepensionsförsäkring.
Skatt på pensionen
Löneväxlingen görs på obeskattade pengar, alltså din bruttolön, och beskattas i stället när du tar ut dem som pensionär. Det dras alltså skatt på pensionen. Då är sannolikt din totala inkomst lägre, och så även marginalskatten.
Eftersom du löneväxlar lön före skatt innebär det att du sparar ett större belopp än du kanske hade kunnat göra om du hade sparat efter skatt. Det kan också vara ett smart pensionssparande eftersom du aldrig ser pengarna, utan de dras direkt.
Men löneväxling passar inte alla. Löneväxling innebär att din lön blir lägre, och om du löneväxlar så att du hamnar på en lön under 51 300 kronor* före skatt per månad får du inte maximal avsättning till den allmänna pensionen, det vill säga den delen av din pension som kommer från staten. Även föräldrapenning och sjukpenning kan påverkas negativt.*
Hamnar du däremot på en lön på minst 51 300 kronor före skatt efter löneväxlingen, är det ofta ett fördelaktigt sparande.
För arbetsgivaren innebär löneväxling lägre löneskatt, och den skillnaden bör läggas till det belopp som löneväxlas. På så sätt tjänar du som anställd ytterligare på löneväxlingen.
Pengarna tillsammans med övriga tjänstepensionen
Tänk på att pengarna som du löneväxlar till pensionen är märkta till just detta, och du kommer inte åt dem förrän när du kan ta ut din övriga tjänstepension
Om du föredrar att ha ditt pensionssparande låst är löneväxling bra. Men vill du kunna komma åt delar av ditt sparande innan pensioneringen ska du inte lägga in allt i löneväxling. Då kan du i stället spara själv och löneväxla som ett extra komplement.