Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Amorteringsfrihet

Hus i gammal stil i Fjällbacka

Du har kanske hört att man vid vissa tillfällen kan ansöka om amorteringsfrihet och slippa amortera på sitt bolån under en tid? Här beskriver vi allt om hur detta går till och vad som gäller för att få amorteringsfrihet.

När du tar ett bolån i Sverige följer det med ett amorteringskrav. Det innebär att du måste amortera på ditt bolån om din belåningsgrad är över 50% eller din skuldkvot är över 4,5%. Amorteringskravet är bestämt av staten och finns till för att svenska hushåll inte ska bli för skuldsatta.

Undantag från amorteringskravet – då behöver du inte amortera

Precis som vid alla krav och regler finns det undantag, så även här. Det finns fyra tillfällen då du inte omfattas av amorteringskravet och kan ansöka om amorteringsfrihet om du vill. Det bästa är dock att fortsätta amortera för att göra dig själv mindre skuldsatt. Tänk även på att amorteringsfrihet inte sker automatiskt utan är något du får ansöka om hos banken.

  1. Din belåningsgrad är under 50%

    Vid en belåningsgrad under 50% finns inget amorteringskrav, vilket innebär att du då skulle kunna ansöka om amorteringsfrihet och slippa amortera en tid. Om du lånar mer eller höjer ditt bolån så din belåningsgrad hamnar över 50% hamnar du dock inom ramen för amorteringskravet och behöver amortera igen.

  2. Du har köpt en nyproduktion

    När du köper ett nybyggt hus eller en nybyggd bostadsrätt finns det inget amorteringskrav under de första fem åren, även om det bästa är att göra det om du har möjlighet. Även om du kan ansöka om amorteringsfrihet är det inte alltid bankerna godkänner det. Många banker ställer ofta krav på att du ska amortera efter du köpt en nyproduktion för att bevilja ett bolån till dig.

  3. Du bygger ett nytt hus

    När du bygger ett hus och finansierar det med ett byggnadskreditiv behöver du inte amortera under tiden du bygger huset. När huset är klart och byggnadslånet övergår i ett bolån finns det inget krav på amortering under de första fem åren enligt undantagsregeln om nyproduktioner (se punkt 2) men har du möjlighet är det bra om du börjar amortera på bolånet med en gång.

  4. Unika omständigheter i samhället

    Vid unika omständigheter i samhället då ekonomin är särskilt ansträngd kan Finansinspektionen slopa amorteringskravet för alla bolån och erbjuda amorteringsfrihet för de som vill. Detta hände senast under Coronapandemin 2020 och 2021.

Undantag på grund av särskilda skäl

Om du inte uppfyller kriterierna för att ansöka om amorteringsfrihet men av andra specifika skäl inte kan amortera, till exempel om du blivit arbetslös eller är föräldraledig, kan banken bevilja dig amorteringsfrihet under en period ändå. Det krävs i så fall att din ekonomi försämras på grund av en särskild omständighet och är något som du kommer överens om med banken.

Varför ska jag ansöka om amorteringsfrihet?

Om du inte behöver amortera enligt amorteringskravet kan det vara värt att fundera över om du kan göra något bättre för pengarna. Vissa anser att det är bättre att investera pengarna på börsen istället för på sitt boende. Men vad som är bäst är individuellt och skiljer från person till person.

-        Generellt kan man säga att om du ska spara istället för att amortera så ska du göra det långsiktigt. Att plocka ut sparpengarna lite då och då tjänar du inte på. Då är det bättre att amortera så du gör dig själv mindre skuldsatt, säger Christopher Eliasson, rådgivare på Sparbanken Tanum. 

Porträtt av Christopher med vit bakgrund.
Christopher Eliasson, rådgivare på kontoret i Hamburgsund
Emil Berntsson, Kenth Andersson och Olle Kristoffersson på Sparbanken Tanum står och diskuterar

Amortering och amorteringskrav

Läs mer om amortering och amorteringskrav och vad det innebär för ditt bolån.

Kenth Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Bolån

Vi hjälper dig finansiera ditt boende. Ansök om ett kostnadsfritt lånelöfte och få svar på 10 minuter.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.