Hej på er! Berätta om Pelagiska, hur började allt?
”Vi startade Pelagiska 2018. Då bestämde vi oss för att satsa på strandstädningen efter att vi länge jobbat som entreprenörer åt Västkuststiftelsen. Vi investerade i en båt och sedan dess har vi jobbat med att städa stränder och öar på heltid i fyra år. Ibland får vi hjälp av fler personer som vill hjälpa till och ibland har det bara varit vi. Vi har lärt oss väldigt mycket på de här fyra åren och vi har sammanlagt samlat ihop omkring 160 ton plast”, berättar Emil.
Det är ju helt otroligt! Vad är det konstigaste ni hittat när ni strandstädat?
”Vi har hittat en del militära saker, bland annat fosforgranater och stridsgaskapslar från andra världskriget och ibland har vi fått tillkalla bombskyddet. Det är ju väldigt speciellt men vi har även hittat mindre saker som är väldigt konstiga. Vi hittar till exempel en leksakssoldat på varje ö vi är på och ibland kan vi hitta plast från 1960-talet som ligger djupt begravt under marken”, berättar Emil.
”Man brukar säga att Bohuskusten är som ett plastfilter. Strömmar från både Östersjön, Nordsjön och Atlanten möts här vilket gör att det flyter iland mycket skräp och plast på stränderna på västkusten. Ungefär 1000 liter plast flyter iland i Bohuslän varje timme”, säger Tomas.
Va sjukt! Hur ser en vanlig dag ut för er?
”Vi åker ut alla dagar som vädret tillåter. Vi bevakar runt 600 öar och brukar ta en strand i taget så att vi inte kör mer än nödvändigt med båten för att spara på miljön. Sedan hämtar vi även upp skräp som frivilliga har plockat och markerat i appen Strandstädarkartan. Ibland är vi med i forskningsprojekt. Då kan det innebära att vi är de enda som får städa på ett område och när vi sopat hela området rent katalogiserar och räknar vi det samt skickar resultatet till forskningscentrumet. Baserat på den plasten vi hittat kan forskare dra slutsatser om plasten i havet, det är till exempel sådan forskning som legat till grund för att plastsugrör och engångsbestick förbjöds i EU”, säger Tomas.
Vilken insats ni gör! Vart får ni det här drivet ifrån att varje dag åka ut och städa stränder?
”Vi älskar skärgården och naturen vi har här och därför vill vi ta hand om den. Innan vi startade Pelagiska och var engagerade i Västkuststiftelsen, fick vi en gång uppdraget att städa en plats där betesdjur skulle gå och mängden plast och skräp vi hittade var enorm. Speciellt den som inte syns, den man endast hittar om man gräver lite. Det fick oss att inse magnituden i problemet och att det är så mycket mer skräp i naturen än det man ser på ytan. Så vi har ett stort miljöengagemang och varje dag känns meningsfylld när man får åka hem med båten full i säckar med plast”.
Vad har ni för tips till den som vill strandstäda?
”Fokusera på plasten för det är den som är farlig för miljön. Trä är till exempel ett naturmaterial och skadar inte naturen lika mycket om den får ligga kvar. Lägg heller inte glas tillsammans med plasten i säckarna, då kan det hända att de som ska sortera skräpet skär sig. I övrigt är tipset att faktiskt bara göra det, varje plastbit som städas upp är en vinst. Om man hittar föremål som man är osäker på kan man kontakta oss på Pelagiska eller polisen. Töm heller aldrig ut vätskor ur förslutna flaskor eller dunkar då det kan vara giftiga ämnen.”
Bra tips! Vad kommer den här båten som vi sponsrar innebära för er?
”Den möjliggör att vi kan åka ut oftare och längre ut på havet till nya platser där vi kan städa. Den innebär också att vi på ett säkrare sätt kan ta med oss volontärer ut som vill hjälpa till att städa”.
Tack Tomas och Emil för pratstunden och för ert fantastiska engagemang till havs!