Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Studentekonomi

Är du en student som försöker få livet att gå ihop på en liten budget? Ja, att vara student är inget man blir fet på, men det går att göra livet härligt ändå! Malcolm Sjölund som jobbar i vår kundtjänst ger sina bästa tips här nedan.

Så maxar du din studentekonomi

Fullt studiebidrag och studielån från CSN ger dig 12 052 kr i månaden. Inte en jättestor inkomst, men det finns sätt att höja den på:

  • Jobba extra

    Är du heltidsstudent får du endast CSN för 40 veckor om året. Se till att jobba extra under de resterande 12 veckorna om året och kanske även under kvällar och helger under resten av året om du har möjlighet? Den extra inkomsten kan betyda mycket för din studentbudget. Se till att ha koll på din årsinkomst dock och meddela CSN vad den är så att du inte överstiger fribeloppet och blir återbetalningsskyldig för att du tjänar för mycket. Det gäller även om du säljer fonder eller fastigheter med vinst.

  • Ansök om bostadsbidrag

    Om du är under 29 år, betalar mer än 1800 kr för ditt boende och har en årsinkomst under 86 720 kan du få bostadsbidrag. Här är det också viktigt att ha koll på årsinkomsten så man inte blir återbetalningsskyldig om den skulle vara högre än vad man redovisat i sin ansökan.

  • Betala mindre skatt

    Om du sommarjobbar eller jobbar extra kan du begära jämkning. Det betyder att din arbetsgivare drar mindre skatt på varje lön. Du får på så sätt ut mer i lön varje månad i utbyte mot att du inte får så mycket skatteåterbäring tillbaka på deklarationen. Se dock upp så att du inte betalar för lite skatt och får restskatt. Om du studerar på en annan ort än den du exempelvis sommarjobbar på kan du även göra avdrag i inkomstdeklarationen för tillfälligt arbete på annan ort än bostadsorten.

  • Sök stipendier och delta i undersökningar

    Stipendier kan ge ett extra tillskott till studentekonomin eller bygga grunden till en sparbuffert. Det finns en mängd stipendier att söka som många studenter inte tänker på att man kan göra. Kolla upp vilka stipendier som finns att söka där du ska studera. Något som också kan ge ett extra klirr i kassan är att delta i undersökningar. Många erbjuder betalning i utbyte mot att få deltagare till sina enkäter. Genom att delta i en undersökning någon gång ibland kan du få en liten extra inkomst vid sidan av ditt CSN.

Malcolm Sjölund
Malcolm Sjölund, kundtjänst

Studentbudget

Här kan du se ett exempel på inkomster och de mest nödvändiga utgifterna för en student boende i studentrum,

Andra sätt att spara pengar på

Okej, nu har vi gjort vad vi kan för att maxa inkomsterna. Nu ska vi se vad vi kan göra för att spara pengar i vardagen och på så sätt få mer pengar över i studentekonomin:

  • Dela bostad

    Den i särklass största utgiften för en student är bostaden. Genom att dela bostad med en kompis och bo i kollektiv eller korridor kan du spara in någon tusenlapp eller två på hyran. Det är såklart inte för alla men fundera på om det är något du kan tänka dig för att få lite pengar över i studentekonomin.

  • Gör matlådor

    Den näst största utgiften för inte bara en student utan vilken vuxen person som helst är mat. Genom att planera dina matköp, utnyttja studentrabatter och handla på extrapris kan du spara in många hundralappar i månaden. Framför allt sparar du pengar genom att göra matlådor i stället för att köpa lunch och fika i skolan eller ute på stan.

  • Låna kurslitteraturen

    En tuff men nödvändig utgift för en student är kurslitteraturen men du måste inte köpa nytt varje gång. Genom att vara ute i god tid och kolla upp vilken kurslitteratur som kommer i nästa kurs kan du låna böckerna på biblioteket. Om de inte finns att låna finns det en mängd sajter där du kan både köpa och sälja gammal kurslitteratur till ett billigare pris än nyinköpt.

  • Handla begagnat

    Apropå gammalt så kan du spara mycket pengar på att shoppa kläder på second hand och köpa begagnade prylar till hemmet. Idag finns det extremt många second hand-alternativ och loppmarknader där du kan få tag på snygga grejer till bra kvalité för en billigare peng.

  • Sälj saker du inte behöver

    Det är inte bara att köpa begagnat som sparar pengar utan också att sälja begagnade saker och kläder du inte behöver längre. Lägg ut dina gamla grejer på säljannons och tjäna dig en extra hacka.

  • Säg upp onödiga abonnemang

    Tio olika streamingtjänster är en lyx som man kanske inte kan unna sig som student. Kolla över vad du har för abonnemang och säg upp de du inte behöver. En, max två streamingtjänster och ett telefonabonnemang räcker. Kolla även upp om din telefonoperatör erbjuder billigare studentabonnemang. Med hjälp av Abonnemangshjälpen kan du hitta alla dina abonnemang och säga upp dem direkt i appen!

  • Utnyttja studentrabatter

    Apropå billigare abonnemang, det finns en mängd studentrabatter där ute, både lokalt och nationellt. Kolla upp vilka som finns nära dig på exempelvis Mecenat och Studentkortet.se

  • Att gå eller cykla är gratis

    Genom att gå eller cykla dit du ska kan få dig att spara in massor av pengar på till exempel bensin eller busskort. Ska du någonstans längre bort, åk kollektivt istället för att köra bil. Bilar är en riktig pengatjuv!

Gör en budget

Det kan kännas ångestfyllt att behöva leva på en liten inkomst, och för många studenter är det svårt att få ihop det utan att norpa på sparkontot varje månad. Genom att sortera i ekonomin och göra en ordentlig budget går det dock att få ihop studentekonomin utan att få ångest och du kanske till och med kan spara en liten peng! Såhär gör du en budget:

  • Börja med att lista alla dina månadsinkomster först. Till exempel såhär:
    CSN: 12 052 kr
    Bostadsbidrag: 800 kr
    Lön från extrajobb: 2000 kr
    = 14 852 kr.
  • Lista sedan alla dina fasta utgifter. Till exempel såhär:
    Hyra: 4500 kr
    Mat: 2500 kr
    Abonnemang: 400 kr
    Hemförsäkring: 150 kr.
    = 7550 kr
  • Räkna sedan ut hur mycket du lägger på rörliga utgifter, till exempel shopping eller fritid. Bestäm en summa för varje post som känns rimlig baserat på hur du spenderat i de olika kategorierna tidigare. Skriv ut ett kontoutdrag för några månader tillbaka eller använd Utgiftskollen i appen för att se hur mycket du lägger i varje kategori. Det kan till exempel se ut såhär:
    Kurslitteratur: 1000 kr
    Kollektivtrafik: 700 kr
    Shopping: 1500 kr
    Fritid: 500 kr
    = 3 700 kr
  • Dra sedan av alla dina utgifter från dina inkomster och se hur mycket som blir över. Får du ett underskott behöver du dra ner på någon av dina utgifter, här är det ju absolut enklast att spara in på sina rörliga utgifter, för att få lite pengar över. Om du får ett överskott, bestäm hur mycket du behöver varje månad för att spendera och ha kul för utöver dina utgiftskategorier. Lägg sedan undan resterande summa på ett sparkonto och börja bygg en buffert. Om det så bara är en 50-lapp så är det bra. Att ha en liten buffert för oförutsedda händelser är ovärderligt för en student.
    14 852 - 7550 - 3700 = 3602 kr - 500 kr i månadssparande = 3 102 kr kvar att leva på och ha kul för!
  • Till sist; Fuska inte! Håll din budget och du ska se att livet som student kan vara härligt ändå, trots en smal budget.
Student opening his locker

Nyckelkund Ung

När du är student får du Nyckelkund Ung kostnadsfritt. Det är alla våra vanligaste tjänster samlade i ett paket som vanligtvis kostar 39 kr/mån.

Young entrepreneurs working on developing their product

Från plugg till jobb

Att gå från studentekonomi till "jobbekonomi" är också en omställning! Vi har listat de saker du behöver tänka på när du går från plugg till jobb.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.