Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Flytta hemifrån?

Ska du flytta hemifrån? Det är mycket att tänka på när det är dags för den stora flytten. Vi har listat alla viktiga saker du behöver tänka på när du ska flytta hemifrån.

Det är många som undrar hur mycket det kostar att flytta hemifrån och hur dyrt det är att sedan bo själv. Sanningen är att det beror på. Hur mycket sparade pengar du har sedan innan, om du har många saker och möbler du kan ta med dig till ditt nya hem, hur mycket dina föräldrar kan hjälpa till är alla faktorer som spelar in i hur stor prislappen blir för att flytta hemifrån. Ett bra tips om du planerar att flytta hemifrån snart är att börja spara pengar varje månad så att du har lite pengar att använda vid flytten om du skulle behöva det.

Fasta kostnader när man bor själv

När du väl flyttat in i ditt nya boende och köpt de möbler du behöver så är det dags för de lite mindre roliga kostnaderna, de fasta kostnaderna man måste betala varje månad när man bor själv. Här listar vi de vanligaste som du behöver ha koll på:

  • Hyra

    Se till att lägga in en automatisk överföring för hyran till din hyresvärd från den första månaden du börjar bo i lägenheten. Genom att pengarna dras direkt när du får in din lön eller ditt studiebidrag så behöver du inte oroa dig för att du ska glömma att betala hyran någon månad. De allra flesta har en hyresrätt som sitt första boende men om du har köpt ett hus eller en bostadsrätt behöver du förmodligen amortera varje månad. Då fungerar amorteringen precis som hyran. 

  • Hemförsäkring

    Många tycker att hemförsäkringen är onödiga pengar att lägga varje månad men faktum är att den kan bli livsviktig om något skulle hända med ditt hem eller ägodelar. Ett par hundralappar i månaden känns värt mycket när hemförsäkringen täcker alla kostnader vid till exempel ett inbott eller en vattenskada.

  • Elavtal

    I vissa hyreskontrakt ingår hushållselen och värmen, i andra ingår endast värmen och ibland ingår inget av det. Om du ska betala för elen själv är det viktigt att teckna ett bra elavtal. Kolla upp vilka företag som levererar el till dig och jämför priserna samt vad det innebär att ha rörligt eller bundet elpris. Tänk även på att el består av två kostnader, dels till elnätet, dels till företaget som ska leverera el till dig. 

  • Internet

    Tänk också på att skaffa ett bredband till ditt nya boende så du alltid har uppkoppling.

Viktor & Filip - Så har du råd med att flytta hemifrån och plugga

Viktor & Filip - Så får du studentbudgeten att räcka till

Om du inte betalar i tid

Många känner sig lite chockade över hur mycket pengar som går till alla de där ”måste-sakerna” som man bara vill ska fungera. Det kan kännas dyrt till en början men tänk på att det kommer bli betydligt dyrare om du inte betalar dina räkningar i tid. Då tas det först ut en påminnelseavgift och har du inte betalat efter det kan ärendet gå till skuldsaldo eller Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning. Se till att ha dina fasta kostnader på autogiro eller som automatiska överföringar så de betalas varje gång du får lön eller studiebidrag. Då slipper du påminnelseavgifter och du vet exakt hur mycket pengar du har kvar att leva på resten av månaden.

Checklista för att flytta hemifrån

  • Gör en budget

    Det låter kanske tråkigt men genom att ha koll på din ekonomi kommer du också lättare få råd med saker både nu och i framtiden. Räkna ut hur mycket pengar som blir över efter att de fasta utgifterna dragits från din lön eller ditt studiebidrag. Bestäm sedan hur mycket du får och behöver lägga på mat, shopping, nöjen, bensinkostnader osv. Ett exempel är att du kollar hur mycket pengar du lägger på mat i månaden och sedan lägger över den summan varje månad på ett eget matkonto. Genom att göra en budget får du en klar bild över hur mycket pengar du lägger på vad varje månad och det blir lättare att sätta upp mål för din ekonomi. Med hjälp av Utgiftskollen blir det enkelt att veta hur mycket du lägger på olika saker och hur mycket pengar varje sak ska få i din budget.

  • Skriv ett ordentligt avtal

    Se till att du skriver under ett ordentligt hyreskontrakt när du skaffar dig ditt första boende, speciellt om du ska hyra i andra hand. Många som hyr i andra hand har kanske ett ”muntligt avtal” sinsemellan men skulle det bli en tvist eller konflikt är det skönt att ha ett skriftligt avtal att luta sig tillbaka emot. Hos Lexly kan du få hjälp med att upprätta ett ordentligt hyreskontrakt, oavsett om det gäller första- eller andrahandsuthyrning.

  • Flyttanmälan

    Glöm inte att anmäla din flytt hos Skatteverket och ändra din adress hos Adressändring.se.

  • Teckna försäkringar och abonnemang

    Se till att skaffa abonnemang på el och internet som börjar gälla från den dagen du flyttar in så du inte står utan uppkoppling eller el de första dagarna. Se även till att teckna en hemförsäkring som gäller från den dagen du flyttar in. Andra försäkringar som kan vara bra att skaffa är en sjuk- och olycksfallsförsäkring så du har möjlighet att betala för ditt boende även om du skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk och inte kan jobba eller studera.

  • Börja spara från början

    Sätt av en liten summa i din budget för ett sparande. Om det så bara är en hundralapp kan det på sikt bli början till det du drömmer om. Får du löneförhöjning eller har lite extra pengar över någon månad kan du alltid höja månadssparandet.

Utgiftskollen

Lite hämtmat här och lite veckopeng där

Få koll på dina utgifter en gång för alla i Utgiftskollen. Nu kan du dessutom söka efter transaktioner i din kontohistorik.

Hus, sjöbodar och kyrka i Fjällbacka sett från havet

Vad täcker hemförsäkringen?

Ett sprucket vattenrör. Ett nedblåst träd som förstör växthuset. När olyckan är framme är det bra att ha en hemförsäkring på plats. Men vad täcks egentligen?

Liv Sjödin, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Börja månadsspara

Bröllop, sommarstuge, pension, ekonomisk frihet... Närma dig drömmen genom att månadsspara.

Emil Berntsson, Kenth Andersson och Olle Kristoffersson på Sparbanken Tanum står och diskuterar

Buffertsparande

Vad är skillnaden på ett buffertsparande och ett målsparande? Hur mycket ska man ha i sparbuffert?

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.