Hej Emma! Det är mycket snack om höga priser och en tuff vinter i samhället just nu, vad kan vi kunder förvänta oss egentligen?

”Jag tror alla ska räkna med att det blir högre kostnader och utgifter i vinter. Sedan får ju det mer eller mindre betydelse beroende på ens individuella ekonomiska situation men oavsett ska man räkna med större utgifter. Därför är det just nu viktigare än någonsin att ha en sparbuffert på plats. Vi på banken tjatar mycket om att man ska ha en buffert och det är ju för tillfällen som dessa, att man ska ha lite pengar att luta sig tillbaka mot när det verkligen behövs.”

Vad kan man göra själv för att underlätta för plånboken?

”Jag tycker man kan ta tillfället i akt och sätta sig ner och kolla igenom sin ekonomi för att se om det är något man kan försaka för att spara lite pengar. Kanske kan du klara dig utan en av dina streamingtjänster och kanske kan du ta med dig matlåda istället för att äta lunch ute varje dag? Stanna upp efter att dina fasta boendekostnader har dragits och planera för det som är över, gör en matbudget och planera sedan noggrant för det som är kvar. Har du ingen buffert så försök spara lite varje månad på ett vanligt sparkonto, ett litet sparande är bättre än inget. Handla heller inget på kredit.”

Vad tror du om räntorna framöver?

”Här på banken tror vi att räntorna kommer höjas lite till innan de sänks igen någon gång i slutet av nästa eller nästnästa år. Det man ska tänka är att räntorna historiskt är på en normalnivå just nu. Vi tror inte vi kommer vara tillbaka på 1,5%-räntor på länge, om vi ens någonsin kommer komma tillbaka till så låga räntor överhuvudtaget. Något som är positivt med att låneräntorna går upp är att sparräntorna också gör det. Så numera kan man få lite ränta om man sparar på konto.”

Kan banken hjälpa mig på något sätt för att klara mina lånekostnader?

”Grejen med räntor och amortering är ju att de bestäms individuellt, utefter ett stort antal lagar och regler görs kalkyler med kundens ekonomiska situation som utgångspunkt, därför är det svårt att ge ett generellt svar. Någon kan få en lägre ränta än sin kompis och grannen kanske fick amorteringsfrihet medan man själv blev nekad. Mitt bästa tips är därför att ringa sin rådgivare för att få konkreta tips och råd utefter sin egen ekonomiska situation. Ett generellt tips jag kan ge är att om man har en bunden ränta på sina lån som man vet kommer gå ut om exempelvis ett år, att man då redan nu börjar lägga undan pengar så att man har en räntebuffert att använda sig av när man binder om sitt lån och räntekostnaderna ökar.”

Hur ska man tänka kring sitt sparande i fonder eller aktier?

”Sitt still i båten och sälj absolut inte just nu om du verkligen inte måste få loss pengarna. Då kan du missa uppgången och kommer förmodligen få mindre avkastning på pengarna vilket ju är hela grejen med att spara på börsen. Man brukar säga att det är rea på börsen när det är nedgång, så om du har ett månadssparande in på börsen idag och har möjlighet att fortsätta med det ska du absolut göra det förutsatt att du har en god buffert på ett sparkonto redan.”

Något avslutande tips?

”Var inte för orolig. Man kommer känna av det men man kommer klara av det. Var medveten om vad du lägger pengarna på, se till att prioritera med dina utgifter och var kanske lite mer noggrann med att släcka lamporna så kommer detta gå jättebra.”