Hej på er! Berätta, vad händer hos er just nu?

”Det är många som köper nya fastigheter nu, både lantbruksfastigheter och skogsmark, vilket är roligt! Sedan är det väldigt många som lånar till solceller, för både tak och mark, vilket ju ligger helt rätt i tiden. Många är nöjda med skörden, det har varit ett bra år ur det perspektivet och lantbrukarna får mer betalt för sin skörd nu än tidigare i och med inflationen. Det finns en viss oro kring priset på nästa års insatsvaror och även de ökade el- och dieselpriserna. Överlag känns det dock som att lantbrukare är rätt så vana vid prisförändringar och att behöva ställa om. De flesta är väldigt pålästa och vissa säkrar till och med upp med varor inför våren.”

Kul att höra! Hur ser det ut på skog- och lantbruksmarknaden i Bohuslän just nu?

”Intresset för skog- och lantbruksfastigheter ökar väldigt mycket och har gjort sedan pandemin. På de objekt som ligger ute är det därför många intressenter, vad vi förstår när vi snackar med gänget på Ludvig & Co. Sedan märker vi på banken att många väljer att placera sina pengar i lantbruksfastigheter, jaktmark och skog. Det är också något som ökade under pandemin och som håller i sig. Värdet på skog har ökat också vilket är positivt för de som snart ska avverka.”

Har ni några bra tips till den som har en skog eller ett lantbruk?

”Till de med skog är tipset att jobba aktivt med en skogsbruksplan. Skogsbruksplan behövs för att få finansiering av oss men är faktiskt ett grymt verktyg att arbeta med under hela tiden man jobbar med sin skog. Med en väl uppdaterad skogsbruksplan är det mycket enklare att veta när man ska avverka för att få ut så mycket pengar som möjligt från den. När man väl avverkat kan man sätta in pengarna på ett skogskonto, som vi numera höjt räntan på. Då skjuter på du på skatten och fördelar inkomsten över flera år.”

”Till de med lantbruk skulle vi rekommendera det räntefria Prytz-lånet. När man köper en jordbruksfastighet kan man ansöka om Prytzlån inom 2 år från det att man förvärvat fastigheten med amortering på 20 år. Därefter kan man ansöka om Prytzlån för kommande investeringar så som till- och ombyggnad med amortering på 10 år och investering i maskinparken med amortering på 5 år. Vi har ett gott samarbete med Stiftelsen C R Prytz och hjälper många kunder med att lägga upp och ansöka om lånet.”