Hej Mårten! Vad händer hos dig just nu?

”Just nu är det mycket fokus på att prata med kunderna om smarta lösningar inför vinterns höjda räntor och ökade el- och driftkostnader. Jag märker att många är på tårna redan nu med sitt risktänk vilket jag tror hänger kvar sedan pandemin. Det är lite mer avvaktande takt hos företagen vad gäller nya byggen och affärer, en del vill hellre prata sparande och hur man bäst får avkastning på pengarna.”

Vad brukar du rekommendera då?

”Just nu rekommenderar jag kunder som har en summa pengar de inte behöver och kan lägga undan att sätta in dem på vårt fasträntekonto och binda dem där under en period om 3-24 månader. Våra inlåningsräntor har ökat och jämfört med många andra banker har vi bra villkor på just fasträntekonto. Så om man har möjlighet tycker jag man ska göra det och tjäna sig en hacka om ett par år.”

Hur ser det ut annars med företagsklimatet i Bohuslän just nu?

”Bra, tycker jag. Vi ser få konkurser så här långt och besöksnäringen fick en bra sommar vilket de kommer ha nytta av under resten av året. Den vanligaste frågan jag får nu handlar såklart om räntorna och vad det innebär rent konkret för företaget i kronor och ören med en höjd ränta. Mitt tips är att kolla över sina kostnader när intäkterna blir sämre. Vart man kan spara in? Har man onödiga abonnemang som ligger och drar pengar eller någon annan onödig utgift är det dags att dra in på dessa.”