Har du internetbank så har du också möjlighet att sköta dina ärenden direkt i mobilen. Du laddar då ner appen Sparbanken Privat från App Store eller Google Play och loggar in med ditt personnummer och mobila bankID eller säkerhetsdosa.
Vanliga frågor och svar
Digitala tjänster
För att skaffa ett mobilt bankID behöver du först ladda ner appen BankID Säkerhetsapp från App Store eller Play Butik på den enhet du vill ha ditt mobila bankID på. Du loggar sedan in i internet- eller mobilbanken och beställer ett nytt mobilt bankID.
Läs mer och skaffa mobilt bankID här eller se exakt hur man gör i vår tutorial.
Har man barn under 18 år kan man som vårdnadshavare beställa ett Mobilt SäkerthetsID till sitt barn direkt i mobil- eller internetbanken. Mobilt SäkerhetsID fungerar på samma sätt som ett Mobilt BankID.
För att kunna använda bankens tjänster och Swish räcker det med ett Mobilt SäkerhetsID men om ditt barn även ska kunna logga in på andra tjänster så som 1177, Trafikverket, Försäkringskassan eller Skatteverket behöver ni uppgradera till ett Mobilt BankID.
Om ditt barn är över 12 år och behöver ett Mobilt BankID för till exempel skola och vårdtjänster kan du uppdatera ditt barns Mobila SäkerhetsID till ett Mobilt BankID direkt i appen.
Med Mobilt BankID kan du göra betalningar och överföringar till befintliga mottagare. Vill du lägga till nya mottagare behöver du, av säkerhetsskäl, ”uppgradera” ditt mobila BankID genom att aktivera funktionen utökad användning. Först skaffar du ett kodkort, sedan kan du logga in och aktivera utökad användning för ditt Mobila BankID.
För att skaffa Swish behöver du först ladda ner appen Swish betalningar från App Store eller Play Butik till den mobiltelefon du vill ha Swish på. Du loggar sedan in i internetbanken eller Sparbanken-appen och beställer Swish till det telefonnummer som du har på den mobiltelefon som du laddat ner appen Swish betalningar på. Du godkänner med ditt mobila bankID.
Läs mer och beställ Swish här eller se exakt hur man gör i vår tutorial.
För att kunna skaffa Swish till sitt barn krävs att barnet har Mobilt SäkerhetID på sin telefon. Du kan enkelt skaffa Swish till ditt barn direkt i internet- eller mobilbanken.
Du loggar in i internetbanken och ändrar dina beloppsinställningar under övriga tjänster.
Se hur man gör i vår tutorial eller läs om hur man gör här på vår hemsida.
Om du har ett nytt mobilnummer som du vill ansluta till din Swish kan du ändra det direkt i appen. Se exakt hur man gör i vår tutorial eller läs om hur man gör här på vår hemsida.
Du laddar ner appen Sparbanken Plånbok i App Store eller Play Butik till din mobiltelefon. Du lägger in dina bankkortsuppgifter och verifierar dig med ditt mobila bankID.
För att ansluta ditt kort till Apple Pay behöver du först ladda ner appen Apple Wallet till din iPhone. Du lägger in dina kortuppgifter i appen och verifierar dig med antingen SMS-kod eller Sparbanken Plånbok.
Är du mellan 13-17 år kan du ansluta ditt bankkort till Apple Pay med din vårdnadshavares godkännande. Läs här om hur man gör.
För att kunna ansluta ditt kort till Samsung Pay behöver du först ladda ner Samsung Pay-appen till din Samsung-telefon. Du lägger in dina kortuppgifter i appen och verifierar dig sedan med mobilt bankID.
Är du 16 år eller äldre kan du ansluta ditt bankkort till Samsung Pay med din vårdnadshavares godkännande. Läs här om hur man gör.
För att ansluta ditt kort till Google Pay behöver du först ladda ner Google Pay-appen. Du lägger in dina kortuppgifter och verifierar dig sedan med en kod du får skickad som SMS och som meddelande i din internet- och mobilbank.
Hur du byter PIN-kod på din säkerhetsdosa beror helt på vilken typ av säkerhetsdosa du har. Vi har samlat all information och alla instruktioner för olika säkerhetsdosor här.
Hur du godkänner nya mottagare och betalningar med din säkerhetsdosa beror helt på vilken dosa du har. Vi har samlat all information och alla instruktioner för säkerhetsdosor här.
Du kan byta kod till både ditt bankkort eller ditt mobila bankID om den hamnat i orätta händer. Klicka här för att läsa hur man gör.
Med snabbsaldo och spontanspar kan du se ditt saldo och föra över pengar mellan dina konton i oinloggat läge. Såhär gör du för att aktivera det.
Genom att klicka på fliken "Betala och överföra" i menyn i din internet- eller mobilbank kan du välja att göra en överföring eller betala en räkning. Där väljer du vilket konto pengarna ska dras ifrån och vilket konto pengarna ska överföras till genom att lägga till en ny betalningsmottagare. Du väljer också vilket belopp som ska överföras, vilken dag överföringen ska ske samt fyller i eventuellt OCR-nummer eller meddelande.
Utgiftskollen är en tjänst i internetbanken och appen som kategoriserar dina utgifter så du enkelt kan ha koll på vad du lägger pengar på. Läs här om hur du aktiverar den.
Du kan enkelt öppna och stänga ditt bankkort för internetköp i appen. Såhär gör du.
För att lägga till en e-faktura loggar du in i internetbanken. Tryck på "Betala och Överföra" i menyn och välj "E-faktura". Tryck på "Lägg till mottagare" och sök efter företaget du vill ha e-faktura från. Välj rätt företag och klicka dig vidare. Du hamnar nu på företagets webbplats för att bekräfta att du beställer e-faktura från dem. När du är klar kan du stänga fönstret.
Privat
Om du vill bli kund i Sparbanken Tanum kan du antingen ringa oss på 0525-649 00, besöka oss på något av våra kontor eller anmäla dig via vårt formulär. Du kan också välja att bli kund direkt med mobilt bankID.
Du kan beställa ett nytt bank- eller kreditkort direkt i internetbanken genom att välja Konton och Kort och Hantera Kort i menyn och sedan följa anvisningarna. Du kan även beställa ett nytt kort via telefonbanken eller på något av våra kontor.
Inom Sverige kan du ringa 08-411 10 11 för att spärra ditt kort, linjen har öppet dygnet runt. Befinner du dig utomlands kan du ringa +46 8 411 10 20 för att spärra ditt kort. Även den linjen är öppen dygnet runt. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att du spärrar det omedelbart.
Ja självklart! Om du tror dig veta var ditt kort ligger kan du tillfälligt stänga av det för att sedan aktivera det igen när du hittat kortet. Då slipper du beställa ett nytt kort. Vet du inte vart ditt kort ligger ska du dock alltid spärra det och beställa ett nytt.
Ett bankkort är kopplat till ett bankkonto och när du handlar med det dras pengarna från det kontot. Ett kreditkort är kopplad till en kredit som pengarna dras ifrån. Då betalar du i efterhand via en faktura. Se när Linnea på banken förklarar mer kring skillnaden här.
I nyckelkundspaketet får du alla de tjänster som du behöver för din privatekonomi för ett samlingspris om 39 kr/mån, som till exempel Swish, mobilt bankID och bankkort. Du får även extra förmåner som nyckelkund, till exempel 20 % på sakförsäkringar, ingen uppläggningsavgift på bolån och ID-skydd.
OCR-nummer är ett nummer som du ibland kan behöva knappa in när det du betalar en räkning. Det används för att företag på ett smidigt sätt ska kunna ha koll på alla betalningar.
Hos oss är det enkelt att ansöka om lånelöfte. Du kan göra det online och det tar bara några minuter. Du får ett preliminärt svar inom bara några minuter. Du räknar först ut hur mycket du behöver låna genom att fylla i uppgifter om bostaden du tänker köpa och din nuvarande boendesituation. Du ansöker sedan genom att fylla i dina uppgifter i ett formulär. Ett lånelöfte gäller i sex månader. I internetbanken kan du följa statusen på ditt lånelöfte.
Klicka här för att räkna på ditt boende och ansöka om ett lånelöfte.
Har du glömt bort PIN-koden till ditt kort kan du enkelt se den i appen. Såhär gör du.
Är du kund hos oss kan du ansöka om ett privatlån direkt i appen. Läs här om hur du gör.
Om du vill spara i fonder, aktier eller andra värdepapper är det smart att göra det i ett investeringssparkonto, alltså ett ISK-konto! Såhär gör du.
Ja, självklart! Såhär gör du.
Du som förälder loggar in i din egna app, går till Övriga tjänster i menyn och trycker sedan på Barns tjänster. Tryck på knappen "Gör ditt barn till kund" och följ instruktionerna. När ditt barn blivit kund öppnas ett Ungdomskonto och Internetbanken för unga för barnet.
Du kan skicka ett meddelande till oss i internetbanken eller appen för att beställa ett bankkort till ditt barn. Eftersom du är inloggad med ditt Mobila BankID är du identifierad och vi kan då lättare hjälpa dig. Du kan även besöka något av våra kontor för att beställa ett bankkort till ditt barn.
Företag
Är du redan privatkund i Sparbanken Tanum kan du enkelt ansluta ditt företag också genom att ringa till Kundcenter Företag. Är du inte kund sedan tidigare kan du bli företagskund antingen genom att ringa oss på 0525-649 00, besöka något av våra kontor eller fylla i vårt formulär.
Du laddar ner BankID Säkerhetsapp i App Store eller Play Butik till din mobiltelefon. Du loggar sedan in i din internet- eller mobilbank och beställer ett mobilt bankID.
Det finns två alternativ av Swish för dig med företag, Swish för lite mindre företag och Swish för handel. Du skaffar det i internetbanken eller genom att besöka eller kontakta närmaste kontor.
För att beställa växel till ditt företag eller förening fyller du i vårt formulär och hämtar sedan växeln på närmaste kontor.
Företagets behörighetsadministratör kan lägga till en ny användare direkt i internetbanken via menyn > "Användare och behörigheter" och > ”Lägg till ny användare”. Som ett sista steg måste ett avtal också slutsigneras av firmatecknare. Enskilda firmor behöver logga in i sin privata internetbank för att slutsignera som firmatecknare.
Om du inte kan lägga till en ny användare genom internetbanken, kan du få hjälp på bankkontoret.
Via översikten under fliken "Användare och behörigheter" kan man som behörighetsadministratör lägga till, ta bort och spärra användare.
Läs mer i vår FAQ för internetbanken företag eller se vår instruktionsvideo.
Du kan se vad du har för IBAN-nummer direkt i appen eller internetbanken genom att gå in på ditt konto och sedan trycka på Kontodetaljer eller Kontovillkor. Du kan också räkna ut ditt IBAN-nummer.
Läs mer om hur du hittar ditt IBAN-nummer här eller se exakt hur man gör i vår tutorial.
Företagskollen är en tjänst i internetbanken som håller koll på företagets in- och utgifter. Läs mer om tjänsten här och hur du ansluter till den.
Om Sparbanken Tanum
Den största skillnaden på en sparbank och en affärsbank är att sparbanker inte styrs av några aktieägare. Istället styrs sparbanker med hjälp av utvalda huvudmän och styrelse av en idé, sparbanksidén. Den handlar om att all vinst banken får in ska ges tillbaka till samhället, främst i form av sponsring till lokala föreningar och projekt. Det betyder att sparbanker är fristående banker som ofta verkar på mindre orter, till skillnad från affärsbanker. De pengar som lånas och sparas i banken stannar kvar i bygden, något som både banken, kunderna och samhället tjänar på.
Sparbanken Tanum sponsrar lokala föreningar och projekt i Tanums kommun, Dingle och Hällevadsholm. Du ansöker om sponsring genom att fylla i ett formulär här på vår hemsida.